Pita (Grieks voor brood of gebak) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Uit verschillende bronnen wordt Pita genoemd als een product dat nog ver voor Christus is ontdekt. Daar waar gist met name ontstond uit een vorm van zuurdesem, dat men als starter gebruikte.
Het herkenbare aan Pita is de holte die ontstaat tijdens het bakken. De hitte in de ovenkamer moet er voor zorgen dat het brood snel rijst. Het rijzen zorgt er voor dat er ruimte ontstaat. Na het bakken kun je dan snel en eenvoudig een opening maken of het broodje opensnijden om deze te vullen.

Het brood is luchtig, lichtknapperig en is eigenlijk snel klaar. Het kneden van het deeg en het rijzen is nog het meeste werk. Toch kan ook een mixer dit deel al over nemen.
De uitdaging ligt hem in het kneden. Het deeg blijft vrij plakkerig en zeker als je deze met de hand kneed kan het een lastige bereiding zijn.
Recept
Ingrediënten
300 gram tarwebloem
200 ml water
14 gram droge gist
5 gram kristalsuiker
1,5 gram zout
20 ml olijfolie
Bereiding
- Meng de bloem, water, gist, suiker en zout grondig. Gebruik hiervoor de mixer. of een ruime kom.
- Kneed tot een goede ronde bal. En laat 30 minuten rijzen.
- Na 30 minuten kun je het deeg uit de kom halen en deze in 8 stukken verdelen.
- Bol de 8 delen op om ze daarna plat te maken en in een platte vorm van een schijf van 10-12 cm te duwen.
- Laat minimaal 10 minuten narijzen en verwarm ondertussen de oven voor. Zet de oven op zijn heetst (250 graden Celsius) of gebruik een ovensteen voor extra warmteoverdracht.
- Gaar de Pita in ongeveer 5-7 minuten, laat ze licht afkoelen, snijd open en vul.

Geef een reactie