Barbecuesaus is een veelzijdige saus met een rijke, rokerige en zoet-pittige smaak. De samenstelling varieert per regio en recept, maar hier is een klassieke basisformule die je kunt aanpassen aan je eigen stijl.
Basis samenstelling van barbecuesaus
Tomatenpuree / ketchup
Basis, geeft body en zoetheid
Azijn (appelcider of witte)
Zuurheid, balans tegen zoet
Bruine suiker / honing
Zoetheid, karamelliseert bij grillen
Mosterd
Pittige diepte, lichte scherpte
Worcestershiresaus
Umami, complexiteit
Knoflook & ui (vers of poeder)
Hartige basisaroma’s
Rookpaprika / vloeibare rook
Rokerige smaak
Chilipoeder / cayenne / tabasco
Pittigheid naar smaak
Zout & peper
Basis op smaak brengen
Barbecuesaus kun je heel goed gebruiken als marinade voor grof gesneden of grote stukken groenten. Traditioneel wordt barbecuesaus gebruikt als marinade voor spareribs en de bereiding van pulled porc.
Optionele toevoegingen voor variatie
- Appelsap of bourbon voor een fruitige of diepe twist
- Sojasaus voor extra umami
- Koffie of espresso voor een aardse ondertoon
- Gember of kaneel voor een warme kruidigheid
- Verse kruiden zoals tijm of rozemarijn voor een mediterrane touch
Geef een reactie