Barbecuesaus

Barbecuesaus is een veelzijdige saus met een rijke, rokerige en zoet-pittige smaak. De samenstelling varieert per regio en recept, maar hier is een klassieke basisformule die je kunt aanpassen aan je eigen stijl.

Basis samenstelling van barbecuesaus

Tomatenpuree / ketchup

Basis, geeft body en zoetheid

Azijn (appelcider of witte)

Zuurheid, balans tegen zoet

Bruine suiker / honing

Zoetheid, karamelliseert bij grillen

Mosterd

Pittige diepte, lichte scherpte

Worcestershiresaus

Umami, complexiteit

Knoflook & ui (vers of poeder)

Hartige basisaroma’s

Rookpaprika / vloeibare rook

Rokerige smaak

Chilipoeder / cayenne / tabasco

Pittigheid naar smaak

Zout & peper

Basis op smaak brengen

Barbecuesaus kun je heel goed gebruiken als marinade voor grof gesneden of grote stukken groenten. Traditioneel wordt barbecuesaus gebruikt als marinade voor spareribs en de bereiding van pulled porc.

Optionele toevoegingen voor variatie

  • Appelsap of bourbon voor een fruitige of diepe twist
  • Sojasaus voor extra umami
  • Koffie of espresso voor een aardse ondertoon
  • Gember of kaneel voor een warme kruidigheid
  • Verse kruiden zoals tijm of rozemarijn voor een mediterrane touch

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023-2025 Kevinaandekook.nl - Mail: info@kevinaandekook.nl.