Kevin aan de Kook

Vertelt met beeld en tekst hoe mooi de wereld van eten en drinken is

Vlaardingse Ijzerkoekjes

Free publicity: Vlaardingse ijzerkoekjes

Ijzerkoekjes zijn koekjes gemaakt van het recept van Daatje de Koe (1813-1915) met het bloem en mix van de Aeolus Molen. Daatje de Koe had een eigen kruidenierszaakje ter hoogte van de Peperstraat en de Hoogstraat in Vlaardingen (bron: Aeolus Molenwinkel).

Ik herinner mij nog goed dat ik hoog op de molen stond met uitzicht over Vlaardingen Ambacht. Wat een pracht. Vanaf de molen zie je de begraafplaats Emaus, het Buizengat en de wijk Ambacht. Zowel mijn opa en oma van mijn stiefvader als van mijn moeder woonden in Molenzicht. Deze ouderenflat stond recht tegenover de molen in het deel Ambacht. Altijd wanneer ik langs de molen naar huis, de stad of school fietste en de wieken van de molen draaide, wist ik dat mijn opa en oma thuis waren. Of het nu waar as of niet, het was de gedachte die bij mij leefde: “Draaien de wieken, dan zijn de opa’s en oma’s thuis”. Mijn opa en oma woonde heel hoog in de flat en zelfs vanaf daar konden ze mij zien fietsen. Ze zwaaiden altijd.

Gemaakt door Kevin aan de Kook

Mij werd altijd verteld dat de ijzerkoekjes gebruikt werden om tol te betalen. Tol om van Ambacht naar Centrum te komen. Over de molen heb ik zelfs in mijn basisschooltijd een werkstuk geschreven.

De challenge Cinnamon (kaneel) & All things nice heeft mij deze foto doen maken. Ik fietste samen met mijn zoon naar de molen om de aloude ijzerkoekjesmix te kopen. Ik heb nog nooit eerder de ijzerkoekjes zelf gebakken. Het gietijzeren plaatje kon destijds niet op inductie. Maar nu wel. De mooie herinnering van het ijzerkoekje, de molen en de route van de molen brengen bij mij verschillende positieve emoties teweeg. Een traantje van vreugde is dan ook niet ver.

Recept

500 gram Aeolus ijzerkoekjesmix, 1 ei (of 3 eetlepels havermelk), snufje zout, 175 gram roomboter (plantaardige boter).

Kneed de mix goed. Verpak in een plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast. Kneed het deeg opnieuw en rol het uit in een dikte van 6a7 mm. Steek de koekjes uit en plaats op aluminiumfolie. Leg tussen de koekjes aluminiumfolie en plaats de koekjes weer in de koelkast voor een uur. Verhit het gietijzeren plaatje en bak het deeg kort 1 minuut om en om op middelhoge hitte (inductie of gas).

Wil je zelf de ijzerkoekjes bakken? Haal dan via www.aeolus.nl de ijzerkoekjesmix en bestel het gietijzeren plaatje. Nog leuker is de mix zelf te halen in het Aeolus molenwinkeltje.

Gemaakt door Kevin aan de Kook

#vlaardings #koekje #traditie #lokalespecialiteit #ambachtelijk #zoetigheden #streekproduct #erfgoed #culinairerfgoed #foodlover #lekkereten #foodblog #kevinaandekook #foodcontent #vlaardingen #vlaardingendoen #aeolus #molen #vlaardingen #koek #deeg #EatCaptureShare #kimberlyespinel #ECScosyseason

English:

The Cinnamon Spice & All things nice challenge inspired me to take this photo. I cycled with my son to the mill to buy the traditional iron cookie mix. I have never baked the iron cookies myself before. The cast iron plate couldn’t be used on induction in the past, but now it can. The memories of the iron cookie, the mill, and the route to the mill evoke various positive emotions in me. A tear of joy is not far away.

The challenge Cinnamon Spice & All things nice is a challenge created by Kimberly Espinel.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023-2025 Kevinaandekook.nl - Mail: info@kevinaandekook.nl.