Toepassing en gebruik
Een blikopener is een keukengerei dat wordt gebruikt om conservenblikken te openen door het deksel langs de rand los te snijden. Het apparaat bestaat meestal uit een scherp snijwiel dat rond de rand van het blik wordt gedraaid, gecombineerd met een tandwiel dat voor grip zorgt.
Herkomst
De blikopener werd pas uitgevonden nadat conservenblikken al enkele decennia in gebruik waren. Voor die tijd werden blikken geopend met hamers en beitels, wat omslachtig en gevaarlijk was. De behoefte aan een veiliger en efficiëntere methode leidde tot de ontwikkeling van de eerste blikopeners.
Uitvinder
De eerste gepatenteerde blikopener werd in 1858 uitgevonden door Ezra Warner uit Waterbury, Connecticut. Een belangrijke verbetering kwam in 1870 toen William Lyman de draaiende snijwiel-blikopener patenteerde, wat de basis vormde voor het moderne ontwerp. De elektrische blikopener werd in de jaren 1930 geïntroduceerd en maakte het openen van blikken nog eenvoudiger. De simpele (niet elektrische) RVS blikopener is overigens vooralsnog de meest gebruikte blikopener.