Appelboor

Toepassing en gebruik

Een appelboor is een keukengerei dat wordt gebruikt om het klokhuis van appels en peren te verwijderen. Het bestaat uit een cilindrisch mes dat in de vrucht wordt gedrukt en gedraaid om het klokhuis in één beweging te verwijderen.

Herkomst

De appelboor komt voort uit de behoefte om fruit efficiënter te verwerken voor culinaire doeleinden. Het gereedschap werd populair tijdens de industrialisatie van de 19e eeuw, toen keukengerei gestandaardiseerd werd. In de 20e eeuw is de appelboor in populariteit gedaald. Deels doordat appels uit de hand worden gegeten en onder andere producten zoals appeltaart en appelbeignets in industriële keukens worden bereid.

Uitvinding

Het exacte moment van uitvinding en de specifieke uitvinder zijn niet met zekerheid bekend. De appelboor zoals we die vandaag kennen, is waarschijnlijk een evolutie van verschillende vroege ontwerpen die in de loop der tijd zijn verbeterd.

Het basisontwerp is door de jaren heen grotendeels hetzelfde gebleven, met kleine variaties in materiaal en ergonomie. Moderne versies zijn vaak gemaakt van roestvrij staal met plastic of rubber handgrepen voor betere grip.

© 2023-2025 Kevinaandekook.nl - Mail: info@kevinaandekook.nl.