Aanzetstaal

Toepassing en gebruik

Een aanzetstaal is een langwerpig, stalen staaf dat wordt gebruikt om messen te slijpen en scherp te houden. Door het mes onder een specifieke hoek langs het staal te halen, wordt de snijkant weer uitgelijnd en scherper gemaakt. Het wordt veel gebruikt in professionele keukens en door slagers.
Het is niet hetzelfde als het slijpen van messen.

Een bot mes snijdt niet mooi. In sommige gevallen doet dat ook de ingrediënten onnodige schade (presentatie) aanbrengen. Het is dan ook belangrijk messen scherp te houden. Bij ieder gebruik is het goed om je aanzetstaal te gebruiken. Een aanzetstaal is gereedschap om je gladde messen scherp te houden. Je haalt kleine ‘bramen’ hiermee weg. Met gemiddeld gebruik, zoals in een thuiskeuken kun je met 1 keer slijpen per jaar goed vooruit. In een professionele keuken zou je 4 keer per jaar de messen moeten laten slijpen. Dit kan vaak bij de schoenmaker.

Veelal is een aanzetstaal keramisch. Toch zijn er verschillende kwaliteiten, vormen en lengtes. Daarnaast zijn er ook diamanten aanzetstalen. Al met al is het afhankelijk van het gebruik van de messen, wat voor type aanzetstaal het beste bij jou past.
Ook de vorm, rond, ovaal of plat, is afhankelijk van een ieder zijn of haar smaak.

Herkomst

Het aanzetstaal is ontstaan uit de eeuwenoude behoefte om snijgereedschap scherp te houden. De techniek van het wetten (aanscherpen) met een stalen staaf werd al in de middeleeuwen toegepast door ambachtslieden en is sindsdien een standaardmethode gebleven in de professionele keuken.

Uitvinder

Er is geen specifieke uitvinder van het aanzetstaal bekend. Het is een gereedschap dat zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld uit vroegere slijpmethoden. De basisvorm en functie zijn door de jaren heen grotendeels onveranderd gebleven, hoewel moderne versies vaak zijn voorzien van ergonomische handgrepen en verschillende oppervlaktebehandelingen voor optimale prestaties.

Koop een aanzetstaal



Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023-2025 Kevinaandekook.nl - Mail: info@kevinaandekook.nl.